Een ooievaarsbek met platte kroonbladen

0
464

Geranium platypetalum, ooievaarsbek met platte kroonbladen is de letterlijke vertaling van deze geraniumsoort. In de tuin ongetwijfeld één van de meest gebruikte geraniumsoorten.

Geranium platypetalum bloeit met diep paarsblauwe bloemen.

Wat wil je ook, het is een rijk bloeiende vaste plant, die niemand in de steek zal laten. Bovendien is het ook één van de sterkste soorten van het geslacht Geranium.

De meeste mensen kennen de plant onder de naam Geranium platypetalum, maar inmiddels is ook deze geraniumsoort anders te naam gesteld, nl. als Geranium x magnificum. Uitstekend zult u roepen of het zal u een zorg zijn. Maar ja, als u eens in een catalogus gaat zoeken, dan is het wel handig om te weten wat je moet zoeken. Jammer is dat de relatie tussen kenmerk en naamgeving op deze manier een beetje zoek raakt… In ieder geval is de plant er niet minder betekenend door geworden.
Geranium x magnificum komt van nature voor in de Kaukasus en Turkije. Daar groeit deze ooievaarsbek op beschaduwde, vochtige plaatsen langs bosranden of bergstromen. De bloem heeft een fel blauwpaarse kleur en bestaat uit vijf kroonbladen; ze zijn spatelvormig. Een goede beschouwer ziet er ook een aantal zwarte lijnen over lopen, beginnend vanaf het fragiele steeltje, waarmee het kroonblad vastzit aan de bloembodem. Bloemen zijn alleenstaand en hebben een bovenstandig vruchtbeginsel met één stijl, vijf stempels en tien meeldraden om precies te zijn. Alle soorten geranium behoren tot de familie van de Geraniaceae.

Geranium x magnificum plant je niet als solitair of eenling: maak er een grote groep mee. Het effect is er vele malen groter en betekenisvoller door. De geranium met de platte kroonbladen bloeit in de maand juni en wordt tot zestig centimeter hoog. Na de bloei kan de plant bij de grond worden afgesneden, vormt vervolgens weer nieuw blad en bloeit daarna nog rijker dan in de maand juni. Doen dus. Plant deze geranium in een humusrijke, blijvend vochtige grond op een zonrijke of halfschaduwrijke plaats. Plantafstand vijfentwintig tot dertig centimeter onderling. Geranium x magnificum wordt, zoals de meeste vaste planten, in pot verhandeld en kan het hele jaar door worden geplant. Buitengewoon geschikt voor elke (stads)tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in