Een minder bekende wederik: Lysimachia clethroides

0
393

Er is een tiental soorten Lysimachia. Daaronder zijn bekende en minder bekende soorten. Bekende soorten zijn o.a. penningkruid (Lysimachia mummularia) en gewone wederik (Lysimachia vulgaris). De meeste soorten houden van een vochtige en humusrijke bodem. Lysimachia clethroides is helaas veel minder bekend. Het is een rijk bloeiende, vaste plant.

Lysimachia clethroides bloeit met lange overhangende trossen

Deze wederik is gelukkig niet zo’n woekeraar als enkele van z’n soortgenoten.

Hoge plant

Lysimachia is er één uit de grote familie van de primula-achtigen (Primulaceae). Lysimachia clethroides groeit in de bergbossen van ZuidoOost-Azië langs randen van struwelen. Op het eerste gezicht zou je er niet aan denken met een vaste plant van doen te hebben. Het is een hoge vaste plant, die in goede omstandigheden tot ruim één meter hoog wordt. De plant groeit breeduit tot zeker één tot anderhalve meter. Je moet er dus wel de ruimte voor hebben. Het is een sterke en dankbare plant: rijk bloeiend en nauwelijks kapot te krijgen. In juli tot en met oktober bloeit de plant onafgebroken.

De bladeren zijn blauwgroen van kleur, licht behaard en staan overstaand langs de stengel. De eirond langwerpige bladeren zitten op een korte steel. De individuele bloemen zijn maar klein, tot één centimeter groot.

Lysimachia clethroides eist behoorlijk wat ruimte op

De sierwaarde wordt ontleend aan de flinke, sierlijk overhangende tros, waarin talloze bloemen bij elkaar staan.

Verzorging

Plant Lysimachia op een humusrijke of kleiige grond. Hoe vochtiger de grond, des te hoger en breder wordt de plant. Hoewel de plant ook goed in de volle zon groeit, wordt de bladkleur intenser blauwgroen als hij in de halfschaduw staat. In het late najaar verkleurt het blad naar geelbruin.
Voor de winter worden alle bovengrondse delen afgeknipt. Na ongeveer drie jaar kan de plant worden vermeerderd door scheuren of delen. Plant de gedeelde stukken op een afstand van ten minste één meter uit elkaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here