Oxalis adenophylla, een pol uit de Andes

0
492

Klaverzuring is over de hele wereld verspreid. De meeste soorten komen uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Oxalis adenophylla bloeit aan het begin van de zomer.

Oxalis adenophylla heeft handvormige bladen en opvallend gekleurde bloemen

De plant komt van de zuidelijke bergen in de Andes. Daar groeit de plant op zandige plekken tussen rotsformaties.

Oxalis adenophylla is in het bijzonder geschikt voor een rotstuin, maar kan ook groeien op een beschutte plaats in een balkonbak. Het is een overblijvende plant, die alleen maar goed groeit in wat zandige humus. Op een plek in de volle zon of halfschaduw voelt deze klaverzuring zich prima thuis. Oxalis groeit met een vlezige wortelknol, waarin voedingsstoffen worden opgeslagen, waardoor de plant kan overwinteren. Het is een bescheiden groeier, die uiteindelijk een flinke pol vormt. De plant wordt tot tien centimeter hoog en tot twintig centimeter breed. De bladen bestaan uit twee twaalflobbig samengestelde bladen. Het is een handvormig blad, dat tussen elke lob is ingesneden.

De bloemen hebben een trechtervorm en verlopen in kleur vanuit het hart. In het centrum bleekroze en naar buiten toe van diep- tot paarsroze. De bloemen staan op lange stengels boven de bladen. Tegen de avond sluiten de bloemen zich.
Oxalis adenophylla kan in het najaar en aan het begin van het voorjaar door delen van de pol worden vermeerderd. Wie lange tijd deze klaverzuring in de tuin wil hebben, doet er goed aan een zandige grond als substraat aan te brengen. Op humusrijke of kleiige grond verdwijnt de plant vaak al na één seizoen. Er zijn nog veel meer soorten klaverzuring en klaver, geschikt voor de tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in