Een duizendknoop uit de Himalaya

0
535

In de nazomer kun je soms enthousiast worden over planten die dan in volle bloei staan. Eenjarige en vroeg en in de zomer bloeiende vaste planten hebben dan hun beste tijd gehad, ze zijn duidelijk op hun retour. Persicaria amplexicaulis is zo’n voorbeeld van een nazomerbloeier. In combinatie met bijvoorbeeld Kniphofia levert het een mooi plaatje op.

P. amplexicaulis ‘Firetail’ is een goede bodembedekker

Er zijn heel veel soorten binnen de familie van de duizendknoopachtigen, die geschikt zijn om een plekje te vullen. Er zijn ook (on)kruiden binnen deze familie, die je maar liever niet in je tuin ziet.

Kruipende wortelstok

Persicaria amplexicaulis is goed te gebruiken in een situatie met een humusrijke of venige en vochtige grond. Langs een vijverrand past deze plant ook uitstekend. Je moet er wel ruimte voor hebben; de plant wordt zestig centimeter tot één meter hoog.

(Kniphofia ‘Atlanta’)
Kniphofia is o.a. goed te combineren met Persicaria

Het blad is toegespitst eirond van vorm en zit met of zonder een kort steeltje aan de stengel vast. Amplexicaule betekent stengelomvattend. De bovenzijde van het blad is glad en diepgroen van kleur. De onderzijde grijs of bruinachtig behaard. De bloemen staan altijd boven de bladeren aan een knikkende, vertakte tros.
In 1835 is de plant ingevoerd vanuit de Himalaya. Daar groeit de plant in de buurt van snelstromende bergbeken.

Persicaria komt het beste tot z’n recht in een grote groep. Een vak van twee à drie meter lengte, bij een breedte van één tot anderhalve meter sorteert pas goed effect. Daarachter kan een groep Miscanthus (siergras), Kniphofia of een groep Ligularia (met als soort bijvoorbeeld dentata, przewalskii of clivorum) worden geplant. Genoemde planten bloeien kort voor of gelijktijdig met duizendknoop.
Persicaria groeit met wortelstokken en heeft de neiging zich flink uit te breiden. De vorm, waarin de plant groeit, is overhangend horizontaal. De bloemen staan hier fier boven verheven en geven juist een verticaal accent.

Variëteiten

* Persicaria amplexicaulis ‘Alba’: bloeit met witte tros
* Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’: bloeit rozerood
* Persicaria amplexicaulis ‘Firetail’: bloeit met rode tros, de mooiste variëteit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in