Cassia didymobotrya

0
504
Cassia didymobotrya, een mond vol, maar dat mag ook wel met zulke mooie bloemen

’t Is een heel bijzondere en heel sierlijk bloeiende, niet alledaagse plant, die het goed doet als serre- of balkonplant. Om op ontdekkingsreis te gaan hoef je niet altijd naar verre landen. Werden vroeger expedities uitgerust om nieuwe planten te verzamelen, tegenwoordig brengen ze je de nieuwigheden haast thuis. Wat botanici vroeger vonden, werd verscheept en het duurde maanden voor enkelingen op de hoogte waren. Die enkelingen waren vooral leden van de society. Nu zijn nieuwe ontdekkingen er voor iedereen. Aanvoer door de lucht houdt ook in dat er, in één keer, een flinke kwantiteit van ter beschikking komt en gewoon in het tuincentrum te bewonderen valt.

Nauwelijks bekend geslacht

Van Cassia bestaat een aantal soorten (Cassia artemisioides, Cassia marilandica), daaronder zijn ook bomen en struiken. De Nederlandse naam voor Cassia is senne. Het geslacht behoort tot de Leguminosae. Veel bekendheid heeft het geslacht in Nederland niet; de meeste zijn ongeschikt voor ons klimaat.

Middelpunt vliedende bloeiwijze

Cassia didymobotrya bloeit met drie tot vier centimeter grote,

Cassia didymobotrya
De struik wordt tot ongeveer twee meter hoog

diepgele bloemen. De bloei gaat van onderaf naar boven toe. Bloemen in knop zijn omgeven door bruinzwarte bloemdekbladen. In totaal zijn er vijf gele kelkbladen met aan de binnenkant een donkerbruin honingmerk. In een openstaande bloem vallen de stamper en dikke meeldraden enorm op.
Bladeren en stengels van Cassia zijn frisgroen en licht behaard. Bladeren zijn geveerd geplaatst langs de stengel. Knip de uitgebloeide bloem uit de struik.

Verzorging

Cassia bloeit de hele zomer tot ver in de herfst. Na de bloei gaat de struik in rust. In de rusttijd moet licht worden vormgesnoeid. Stengels worden met eenderde van hun lengte ingekort en dode stengels worden verwijderd. Minder het water geven, maar zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft. De struik moet op een vorstvrije plaats overwinteren bij een temperatuur tussen 10 en 15 °C. In het voorjaar moet de struik worden verpot naar een grote potmaat of kuip. Gebruik hiervoor gewone potgrond vermengd met cocopeat. Begin dan ook weer meer water te geven, zonder dat de struik in het water zwemt. Controleer vooral tijdens de bloei de vochtigheid van de grond. Geef met regelmaat water en voeg elke veertien dagen vloeibare plantenmest aan het water toe of gebruik korrelplantenmest.
Geef Cassia een tegen wind beschutte plaats. Het voorkomt bladluis en verbranding van het blad. Bij een goede verzorging heb je jarenlang plezier van deze bijzonder mooi en goed bloeiende struik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in