Reuzenkornoelje

0
504

De reuzenkornoelje is een van de mooiste kornoeljes. De brede, evenwichtig opgebouwde kroon bestaat uit horizontaal gelaagde takken. De takken staan in etages, die een goed zicht geven op de karakteristieke bladen. Vanaf half mei is de boom overladen met pluizig witte bloemen in tuilen. De langzaam tot een kleine boom uitgroeiende struik bezit architectonische sierwaarde en kan bijvoorbeeld geplant worden in een tuin met Japanse sfeer.

Cornus controversa, reuzenkornoelje, behoort tot de kornoeljeachtigen (Cornaceae). Van oorsprong komt de kleine boom uit China en Japan. De Engelsman W.B. Helmsley (1823 – 1943) gaf de naam aan deze kornoelje. Omstreeks 1880 is

Tijdens de bloei is de reuzenkornoelje beladen met veel roomwitte bloemen in tuilen

de boom in Engeland ingevoerd. Een reuzenkornoelje is een bladverliezende struik of kleine boom tot twaalf meter hoog. Deze hoogte wordt pas na zo’n twintig jaar bereikt. Ook als struik bezit deze kornoelje de typische gelaagdheid van de takken. De stam is kaarsrecht.

Plant een reuzenkornoelje in een rijke, goed doorlatende, vruchtbare grond. Een zonnige, tegen wind beschutte plaats wordt op prijs gesteld. Geef deze kornoelje de ruimte om uit te groeien. De kroonbreedte bedraagt circa acht meter.
Als solitair komt deze boom goed uit op een gazon. Het is een geschikte boom voor een middelgrote tuin. De fraaie kroonvorm en de zeer goede bloei zullen zeker de aandacht trekken. De reuzenkornoelje en enkele variëteiten zijn zeer betaalbaar.

In afwijking van andere, ook bloeiende kornoeljes, mist de reuzenkornoelje de grote gekleurde schutbladen rondom de bloem. Bijvoorbeeld ook de witte kornoelje (Cornus alba) en de gele kornoelje (Cornus mas) missen gekleurde schutbladen. De platte schermen bestaan uit honderden kleine, pluizige bloemen. Elk scherm is ongeveer tien centimeter in doorsnede. Na de

De bloemen missen grote schutbladen

bloei kunnen er donker blauwzwarte vruchten worden gevormd, maar regel is dit niet. De bladen van de reuzenkornoelje staan langs de takken en hebben de voor het geslacht zo kenmerkende diep liggende nerven. Deze kornoelje heeft een heel mooie herfstkleur; de bladen verkleuren naar dieprood of paars.

Variëteiten

Van de reuzenkornoelje bestaan de variëteiten: ‘Pagoda’, waarvan de bladen donkergroen en breed elliptisch zijn, en ‘Variegata’, waarvan de bladen wit gevlekt zijn. Beide variëteiten zijn uitstekend te gebruiken als solitair. Ze worden uiteindelijk even hoog als de gewone reuzenkornoelje en zijn ook bladverliezend.

Snoeien

Hoewel de reuzenkornoelje weinig tot geen snoei nodig heeft, kan opleiden tot boom wel snoeien nodig maken. In dat geval worden in de herfst tot begin voorjaar enkele takken van de spil (jonge stam) van onderen af gesnoeid, zodat uiteindelijk een kale stam met kroon ontstaat. De vorming van een kroon op stam moet over enige jaren worden gespreid. Om een boom met een lage vertakking te krijgen wordt helemaal niet gesnoeid. Op een winderige plaats kan de kroon worden misvormd. Door snoeien is dit niet meer te corrigeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in