Japanse kardinaalsmuts, Euonymus japonicus

0
663

De twijgen van de Japanse kardinaalsmuts wortelen niet, zoals dat wel gebeurt bij zijn soortgenoot Euonymus fortunei. De groei is opgaand in plaats van liggend of kruipend. Ook deze kardinaalsmuts is groenblijvend. De struik is matig bestand tegen strenge vorst, maar heel goed te gebruiken in kustgebieden, omdat hij bestand is tegen door de wind meegevoerd zout.

 
Euonymus japonicus ‘Microphyllus’ Euonymus japonicus ‘Albovariegatus’

Belangrijk kenmerk van Euonymus japonicus is dat de grootste breedte van het blad boven het midden ligt. De bladen zijn aan de bovenzijde glanzend en stomp, die van Euonymus fortunei zijn juist aan de bovenzijde mat en spits van vorm. Japanse kardinaalsmuts wordt wel drie tot drieëneenhalve meter hoog.

 
Euonymus japonicus ‘Bravo’ Euonymus japonicus ‘Ovatus Aureus’

Euonymus japonicus ‘Microphyllus’ is een forse groeier met vrij groot, licht groenachtig blad. De struik kan tot drie meter hoog worden.
Euonymus japonicus ‘Albovariegatus’ wordt tot één meter hoog en heeft onregelmatig wit gerande bladen.
Euonymus japonicus ‘Bravo’ is een nieuwe selectie met groot blad. Het wordt een dichte struik en groeit opgaand piramidaal, wordt tot tweeëneenhalve meter hoog.
Euonymus japonicus ‘Ovatus Aureus’ is de bekendste variëteit. De bladranden zijn onregelmatig. Deze struik groeit tot anderhalve meter hoog. De vlekken op het blad zijn crèmewit tot lichtgeel.
De Japanse kardinaalshoed is vooral als solitair of als haag te gebruiken. Vanwege het bonte blad zijn ze goed te gebruiken als accent in een beplanting met heesters of als visueel steunpunt in een kleurrijke border. Daarnaast kan de struik tegen een muur aan groeien. Leid de struik losjes langs de muur omhoog. Bij gebruik als haag kan de struik gewoon met een heggenschaar in vorm worden geknipt. Of laat de struik los uitgroeien. De Japanse kardinaalsmuts hoeft nauwelijks te worden gesnoeid. Knip zo nodig oud hout weg. Snoeitijd midden tot eind voorjaar.
De stervormige, groenige bloemen die aan het begin van de zomer verschijnen, zijn weinig opvallend. Soms verschijnen er spaarzaam roze doosvruchten in het najaar. In deze doosvruchten zitten oranje zaden.

Nog meer kardinaalsmutsen

Een klerikale muts    Kruipers en klimmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in