Fremontodendron

0
573

Rechtstreeks geïmporteerd uit het meest zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten of Mexico, waar deze groenblijvende heester zich in de bosschages op grasvlakten het beste voelt. Leuk om in de zomer als hebbedingetje erbij te hebben. Maar als u een volgend jaar weer plezier van deze plant wilt hebben, hou dan uw zakmes bij de hand.
Fremontodendron is een struik uit de familie van de Sterculiaceae, waartoe onder andere ook Dombeya behoort. Momenteel (2002) wordt vooral Fremontodendron ‘California Glory’ aangeboden. Deze plant is

De bloemen zijn tot tien centimeter groot

ontstaan door kruising van Fremontodendron californicum x mexicanum. De struik is hierdoor weliswaar beter winterhard dan z’n ouders, maar nog niet goed genoeg om in ons klimaat buiten te houden. De kruising is uitgevoerd in de botanische tuin Santa Anna in Californië. De bloem is citroengeel en flink groot.

Fremontodendron is genoemd naar de botanist en ontdekkingsreiziger John Charles Fremont (1813 – 1890). In z’n natuurlijke omgeving wordt de struik tot bijna tien meter hoog. Hier is het al heel wat als een hoogte van twee meter

Fremontodendron is een snelgroeiende struik

wordt bereikt. Het blad is mooi gelobd, de randen zijn geplooid en golvend. De onderkant van het blad is grijsgroen en viltig behaard. De bloem bestaat uit vijf kelkbladen met in het centrum vijf tot zeven al even gele meeldraden.
Zet de struik in een ruime kuip of pot op een beschutte plaats. Volle zon met in de rug een muur (warmte) is ideaal. Fremontodendron is het geschiktst voor het balkon of een overdekt terras. Hoewel de plant van zon houdt, presteert ze minder in de tuin vanwege neerslag. Een droge omgeving met een beetje water af en toe aan de voet is te verkiezen boven een plaats in de volle grond.

Stekken

Fremontodendron kan in de zomer worden gestekt. Maak stekken van circa tien centimeter lengte. Snij een stengel onder een blad door en verwijder de stengel met bladen boven een blad. Gebruik groeistof (Rhizopon) en plant de stek in een mengsel van zand en bladaarde (verhouding 2 : 1). Wees spaarzaam met water geven. Na beworteling de stek uitplanten in neutrale grond (liefst iets alkalisch). Overwinter de stek in een kas, een serre of in een matig warme kamer.

Andere soorten en variëteiten

Fremontodendron californicum heeft goudgele bloemen. Komt vooral voor langs de kust van zuidelijk Californië.
Fremontodendron mexicanum subsp. decumbens met oranjegele bloemen. Laagblijvende struik tot 3 of 4 meter breed en 1 meter hoog.
Fremontodendron mexicanum heeft goudgele, bijna oranjekleurige bloemen. Blad tot 10 centimeter lang. Matig winterhard.
Fremontodendron ‘California Glory’ met rood overgoten citroengele bloemen, matig winterhard.
Fremontodendron ‘San Gabriel’ met felgele bloemen, schotelvormig met lange slippen. Blad drie- of vijflobbig. Matig winterhard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in