Prunus subhirtella, een welkome winterbloeiende kers

0
859

In donkere wintermaanden is alles wat bloeit welkom. Maar wat er dan bloeit, is behoorlijk beperkt. Bloeiende struiken vallen daarom direct op tussen al die bladerloze struiken en bomen. Deze kers heeft weinig concurrentie te duchten van andere winterbloeiers.

Winterbloeiende kers wordt uiteindelijk een kleine boom
De wit tot bleekroze bloemen verschijnen voor en na het afvallen van bladeren

Prunus subhirtella komt van nature voor in Midden-Japan. Al vanaf het begin van de zestiende eeuw wordt de struik in Japanse tuinen gebruikt. Via de VS is de struik pas omstreeks 1894 naar Europa gekomen.

Wie zo’n leuk bloeiend struikje denkt te kopen moet zich wel realiseren, dat het uiteindelijk een kleine boom van zo’n 7 meter hoog wordt. Snoeien kun je bij deze kers maar beter achterwege laten. De struik wordt er beslist niet mooier door. Het geslacht Prunus behoort tot de roosachtigen (Rosaceae). Van Prunus subhirtella is een aantal variëteiten te koop. Ze bloeien allemaal even mooi.

Bijzonder aan deze in de winter bloeiende kers is, dat deze al in de herfst bloeit voor het blad er vanaf is gevallen. En doorgaat met bloeien, nadat het blad is gevallen. Globaal bloeit de struik vanaf oktober tot ver in februari.

Andere in de winter bloeiende struiken

Kornoelje (Cornus mas), sneeuwklokjesboom (Chimonanthus virginicus), toverhazelaar (Hamamelis spec.), mahoniestruik (Mahonia japonica) en sneeuwbal (Viburnum bodnantense).

Andere in de winter bloeiende kersen

Soort/variëteit Hoogte Bloemkleur Bijzonderheden
P. subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ 400 – 600 lichtroze bloemen half gevuld
P. subhirtella ‘Fukubana’ 250 karmijnroze dicht vertakte struik, bloemen half gevuld, bloeit in april – mei
P. subhirtella ‘Pendula Rubra’ 500 dieproze treurvorm, bloeit vanaf januari, bloemen enkel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in