Spiraea bloeit met piepkleine roosjes

0
394

Spiraea cantoniensis is niet alledaags. Spiraea x arguta is dat wel. Er zijn meer dan tachtig soorten van dit bladverliezende of half groenblijvende geslacht. Spiraea of in gewoon Nederlands spirea of spierstruik heeft wat te bieden. Het zijn vooral in het voorjaar en in de zomer bloeiende struiken, waaronder geschikte

Spiraea cantoniensis bloeit met zuiver witte bloemen
Als Spiraea cantoniensis in bloei staat, lijkt hij bedolven te zijn onder een licht sneeuwdek

struiken als solitair of als laagblijvende haag. De Cantonese struik en Spiraea arguta hebben mooie, witte bloemen in bolvormige schermen, die onder een vergrootglas gezien op kleine roosjes lijken. Spiraea behoort daarom niet voor niets tot de roosachtigen (Rosaceae).

Spiraea cantoniensis komt in China en Japan voor. In 1824 is de struik door de Nederlander P.F. von Siebold in Nederland ingevoerd. De struik is soms bladverliezend en soms half bladhoudend. Het ligt er maar net aan of de temperatuur niet al te extreem daalt. Vanaf half april tot half juni is de struik overdekt met een bloemenzee van min of meer bolvormige, hagelwitte schermen.

Spiraea cantoniensis groeit het beste op humeuze of licht kleiige grond. De bladeren zijn aan de bovenzijde donkergroen, aan de onderzijde blauwgroen. De stengels, waaraan blad en bloem zitten, zijn bruinrood berijpt. Zoals bij de meeste spirea’s het geval is, zijn de stengels licht gebogen van vorm. Deze spirea is heel goed geschikt om een heg mee te maken of om in groep te worden geplant. Als de struik vrij kan uitgroeien, wordt hij niet hoger dan één tot twee meter.

Spiraea cantoniensis bloeit op tweejarig hout. De struik wordt daarom na de bloei gesnoeid. Uitgebloeide stengels worden bij de grond

Van Spiraea x arguta zijn de bloemschermen klein

af boven een zichtbaar oog afgeknipt. Jonge scheuten blijven ongemoeid; Zij bloeien het jaar erop. Spirea wordt in een vaste cyclus gesnoeid. Een losgroeiende haag van deze spirea wordt na de bloei gesnoeid. In geval van een haag worden alleen oude stengels teruggezet tot op 1 oog of 2 ogen boven de grond. De overige scheuten worden met maximaal de helft van hun lengte ingekort. In feite is hierbij sprake van periodieke verjongingssnoei.

Spiraea x arguta is omstreeks 1884 in Duitsland voor het eerst ingevoerd. Het is een kruising van Spiraea multiflora en Spiraea thunbergii. Bloemen verschijnen in schermen aan de top van de twijg. Schermen zijn afgeplat en wat onregelmatig van vorm. De bloemen zijn helderwit en elk lang gesteeld. Tijdens de bloeiperiode is ook deze spirea één grote bloemenzee.

Spiraea x arguta bloeit eind april – eind mei. Door de overdadige hoeveelheid bloemen staat de soort ook bekend onder de naam sneeuwspirea. De struik wordt tot tweeëneenhalve meter hoog en zeker zo breed. De struik is geschikt om er een losgroeiende haag mee te maken, als solitair en als hoog wordende bodembedekker. Snoeien als Spireae cantoniensis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here