Vijveren het hele jaar door: april

0
355

Gemiddelde temperatuur 8,3 °C
Maximumtemperatuur 12,9 °C
Minimumtemperatuur 3,5 °C
Neerslag 45 mm
Neerslagduur 44 uur

Als de temperaturen in maart te laag zijn gebleven, dan kunt u het vijverwerk van die maand ook nu uitvoeren. Doe het wel zo vroeg mogelijk. Salamanders en kikkers maken zich al snel op voor de paartijd en uw werkzaamheden mogen ze niet verstoren.

Waterplanten lopen nu langzaam uit en geven de vijver weer een aangenamer gezicht. In de tuincentra zijn ze nu ook weer te koop. Koop een waterlelie! Zet de plant niet meteen in het diepste gedeelte. Zet ‘m eerst in de moeraszone, totdat de bladeren het wateroppervlak raken. Vervolgens steeds een stukje dieper met telkens de groei van de bladeren als leidraad. U doet dit net zolang, totdat de lelie op de juiste plaats staat. Gaat u anders te werk, dan kan de waterlelie verdrinken.

Het zijn spannende tijden voor koi- en goudvissenliefhebbers. Wanneer de watertemperatuur rond de 17 °C komt, zullen paairijpe mannetjes de vrouwtjes aansporen tot de paringsdans. De gemiddelde watertemperaturen geven dit nog wel niet aan, maar u kunt maar beter voorbereid zijn. Ik doe er buiten het inbrengen van afzetmateriaal (takken van coniferen of paaiborstels) helemaal niets aan. Ik beschouw de eitjes als ernstig vervuilend en daarmee een risico voor mijn vissen. Bovendien zullen er toch geen grand champions opgroeien. Het plaatsen van afzetmateriaal is uiterst belangrijk, want de vrouwtjes moeten hun eitjes kwijtraken. Die kunnen anders verstenen in de buik.
Na het paaien haal ik het afzetmateriaal uit de vijver. Aan de overgebleven eieren doen de koi zich te goed. Ze beschouwen het als een waar feestmaal. Houd de nitrietwaarden goed in de gaten. Al die eieren, verteerd of rottend, kunnen flinke pieken veroorzaken. Water verversen of flink vijverstofzuigen is een must.
In de meeste koivijvers komen geen moerasplanten voor. De vissen vreten ze maar op en bovendien leiden ze de aandacht maar af van de koi. Een gescheiden moerasgedeelte is overigens wel aan te raden. Ook deze zogenaamde hogere planten hebben een positieve invloed op het water. Ze pikken de voedingsstoffen van de algen in en zijn daarmee de beste waterhelderhouders.

Algenbloei is overigens niet zo heel erg. Goed, je ziet de vissen wat minder goed. Die hebben het echter zeer naar hun zin, want ze zwemmen als het ware in hun voer. En dat is nog gratis ook. Net zoals iedere onderwaterplant produceren algen overdag zuurstof. ’s Nachts verbruiken ze dit. Daarom is het raadzaam om de vijver van extra zuurstof te voorzien.
Draadalgen zijn wel een probleem. Ze geven de vijver een smerig gezicht en kunnen – als ze echt woekeren – de waterkwaliteit beïnvloeden. Ze moeten dus worden verwijderd. Dit gaat het beste met een ronde toiletborstel. U draait ze er gewoon uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in