Maandelijks onderhoud: februari

0
585

 
De temperatuur nodigt niet direct uit om buiten alweer wat klusjes op te knappen. Toch is er wel een aantal karweitjes, dat niet (veel langer) kan worden uitgesteld. Zo kunnen in februari vele nieuwe, groenblijvende en bladverliezende planten en bomen alweer de grond in. Met opgehangen pindaslingers, vetbollen en appels

Paardenbloem

helpt u vogels de rest van de winter door. Geef ze liever geen brood, dat is alleen maar maagvulling; er zitten nauwelijks vitaminen in. Maak de voerplek zo, dat vogels er gemakkelijk bij kunnen en zich veilig voelen. Gebruik nooit oud frituurvet voor zelf gemaakte vetbollen. Daar zitten allerlei zouten in, die giftig voor vogels zijn. Gebruik alleen nieuw vet.

Tuin

Een klusje voor een mooie dag is het verwijderen van onkruid. Maak zeker aan het eind van deze maand de borders schoon. Bemest borders, heesters en vooral rozen met bijvoorbeeld gedroogde koemestkorrels. Zand- en kleigrond kunnen worden verbeterd door mulch (half verteerd organisch materiaal) door de bovengrond te mengen. Taxus, buxus en hulst kunnen nu al worden bemest en ook de hortensia en azalea zullen een extra laagje turf erg waarderen.

Klimplanten kunnen opnieuw worden opgebonden en geleid. Controleer meteen of schuttingen en pergola’s nog stevig staan. Als over een poos de klimmers flink gegroeid zijn, wordt repareren een stuk moeilijker.

Verwijder voorzichtig wat van het laagje herfstbladeren rond vroeg bloeiende planten, zoals Helleborus. In deze zachte winter verschijnen nu al de bloemen. Ze bloeien tot ver in april in de kleuren wit tot paarsrood.
Te grote pollen met sneeuwklokjes remmen de groei. Scheur ze en verplant ze na de bloei.

Vrijwel alle groenblijvende en bladverliezende planten en (fruit)bomen kunnen nu worden geplant. Een beetje nachtvorst kan geen kwaad. Geef ze na het aanplanten ruim water en zorg ervoor, dat de wortelkluit niet uitdroogt. Vriest het of is de grond nog erg nat, wacht dan nog even met (ver)planten.

Laat het gazon nog even met rust. Blijven er plassen water opstaan, dan is het noodzakelijk maatregelen te nemen. Prik op de natte plekken enkele keren met een riek in de grond, zodat het overtollige water weg kan zakken. Is er sprake van overmatige mosgroei, strooi dan wat ijzersulfaat. Dit is een mosdoder.

Snoeien
Snoei de vroegbloeiende heesters. Zo krijgen ze goed de kans nieuw, jong hout te vormen, waarop ze het volgend jaar zullen bloeien. Snoei ook in de winter bloeiende heide als die is uitgebloeid.

Geen vorst meer op komst, dan kunnen bomen, heesters, klimop en laatbloeiende clematis gesnoeid worden. Ook wilgen kunnen nu worden geknot. Snoei makkelijk ‘bloedende’ bomen en struiken zoals kiwi, berk en esdoorn pas nadat ze geheel zijn uitgelopen.

Kuipplanten
Kuipplanten die binnen overwinteren, kunnen wel weer wat frisse lucht gebruiken.

Fuchsia

Zet bij mooi weer ramen en/of deuren overdag een paar uur open. Geef ze ook weer een beetje meer water.

Voor veel kuipplanten, zoals fuchsia’s en geraniums, is het een prima tijdstip om ze te verpotten. Gebruik daarvoor altijd schone potten en een goede, bemeste potgrond. Verpot citrusboompjes alleen als ze uit de pot zijn gegroeid.

Hebben de geraniums binnenshuis koel en donker overwinterd? Zet ze dan aan het einde van de maand iets warmer en lichter en geef ze alvast nieuwe potgrond.

Diverse
In huis of in de kas kan worden begonnen met het voorzaaien van eenjarigen, groenten en geraniums. Ze kiemen het beste als de bodemwarmte rond 20 °C is. Dit kun je bereiken door het zaaigoed boven een verwarming te zetten. Nog effectiever is het gebruik van zaaikasjes met verwarmingsmatjes. Maak alvast de bloempotten en -bakken schoon voor het nieuwe tuinseizoen.
Controleer het tuingereedschap. Laat de grasmaaimachine en snoeischaren zo nodig slijpen.

Voor een vrolijke noot op het terras en balkon zijn er alweer volop bloeiende blauwe druifjes, krokussen, narcissen en natuurlijk viooltjes in alle denkbare tinten te koop.

Vijver

Verwijder ingewaaid blad en overtollige beplanting; zorg ervoor, dat niet meer dan eenderde van het wateroppervlak bedekt is met planten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in