Maandelijks onderhoud: september

0
584

 
Hoewel de winter in september nog ver weg lijkt, moeten we met dit seizoen alweer rekening gaan houden. Gelukkig ook met een nieuwe lente, want het is weer bollen- en knollentijd. Om ze te kopen en om sommige al te planten. Of om straks in oktober de zomerbollen en -knollen te rooien. Op weg naar een nieuw seizoen.

Tuin

Groenblijvende heesters en coniferen kunnen vanaf half september aangeplant en/of verplant

Daslook
Daslook

worden. De grondtemperatuur is daarvoor nog hoog genoeg en de verdamping laag. Voor de winter zijn ze dan weer goed geworteld. Is de kluit aan de droge kant, geef hem dan na het planten een emmer water en dek de grond tegen uitdroging af met bladeren of turf. Sproei het blad de eerste tijd tijdens droge dagen.

Het is tijd om bloembollen te kopen of te bestellen. Sneeuwklokjes, anemoontjes en kievitsbloemen moeten direct na aankoop worden geplant, anders zullen de bolletjes te veel uitdrogen. Narcissen kunnen nu al worden geplant. Zo kunnen ze voor de winter al goed wortels vormen, waardoor ze in de lente beter en mooier zullen bloeien. Bol- en knolgewassen houden niet van verse mest.

Deze maand kunnen planten als kornoelje, struikroos, buxus en lavendel worden gestekt door jonge, licht verhoute twijgjes in stekgrond te zetten en met plastic af te dekken. Laat de gewortelde en gepotte stekken op een lichte, koele en vorstvrije plaats overwinteren. Controleer de stekken regelmatig op beschimmeling en rot. De stekken moeten zoveel mogelijk licht krijgen; regelmatig luchten is ook noodzakelijk.

Uitgebloeide vaste planten kunnen worden gescheurd en verplant. Scheur alleen de volledig winterharde soorten. Vaste planten die in de winter vaak last van vorstschade hebben, kunnen beter pas in maart worden gescheurd.

Lavendel houdt van regelmatig snoeien en krijgt daardoor een bossig uiterlijk. Door snoeien kan de levensduur worden verlengd. Hagen zoals taxus, haagbeuk, haagconifeer of liguster kunnen voor een laatste maal worden gesnoeid. Let op de vorm: van onderen wat breder dan van boven. Snoei niet te kort op oud hout. De buxus mag nog tot in begin oktober

Lavandula angustifolia 'Miss Ketherine'
Lavendel

worden gesnoeid. Hoe later, des te minder lopen ze nog uit. Knip bloemen uit de hortensia en droog ze voor een droogboeket.

Tweejarige planten als stokroos en ridderspoor kunnen nu worden gezaaid voor een vroege bloei in volgend jaar. Door het zaaigoed veel water te geven zullen de kiemen zich snel al laten zien. De plantjes hebben nog genoeg tijd om goed te groeien en kunnen voor de winter op de plaats van bestemming worden gezet. De kiemtijd ligt tussen de 14 en 30 dagen. Of zaai ze ter plaatse en dun ze daarna desgewenst wat uit.

Aan kuipplanten moet nog minstens één keer per dag water worden gegeven. Maar de bemesting moet nu worden afgebouwd om de winterrust voor te bereiden.

Bloem van Tibouchina
Tibouchina

Laat bloeiende kuipplanten, zoals Tibouchina, moeten nog wel wat mest hebben. Stop ook met het bemesten van de borders.

Geef het gazon een gezonde mest- en een verticuteerbeurt om mosvorming tegen te gaan. Herstelwerkzaamheden aan het gazon zijn niet direct seizoengebonden, maar kunnen nu het beste worden gedaan. Wacht er niet veel langer mee, anders wordt de grond te koud en kan het jonge gras voor de winter niet meer voldoende uitgroeien. Kale plekken kunnen opnieuw worden ingezaaid en een nieuw gazon kan worden aangelegd. Maai voor het eerst als het gras zo’n 10 centimeter hoog is en maai verder elke week tot eind oktober. Er mag geen maaisel op het gazon blijven liggen. Door de hogere luchtvochtigheid kan het gaan rotten, waardoor schimmel ontstaat.

Vijver

Het vijverseizoen is bijna afgelopen. Nog even en de bedrijvigheid van de vissen zal minder worden. Voer daarom minder, maar geef wel eiwitrijk voedsel, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de komende winter.
Verwijder afstervende plantendelen en uitgebloeide bloemen tegen watervervuiling en te veel zaadverspreiding. Maak oever- moerasplanten onkruidvrij en dun te groot geworden planten uit. Ook te grote bossen zuurstofplanten kunnen voor eenderde worden uitgedund. Verwijder zoveel mogelijk draadalgen en eventueel kroos.
Om herfstbladeren buiten uw vijver te houden kan een net boven de vijver worden gespannen. In de vijver gevallen blad veroorzaakt bodemverzuring en algengroei. Als bomen en struiken kaal zijn, kan het net weer worden verwijderd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in