Machines en gereedschappen

0
396

 

Soort gereedschap, beschrijving en doel: onderhoud beplanting

Snoeischaar
Er zijn verschillende snoeischaren: de alleskunner, de rozensnoeischaar, de aambeeldsnoeischaar. Hoe degelijker de uitvoering is, des te gemakkelijker gaat het knippen. Let op: er is een snoeischaar voor links- en rechtshandige gebruikers èn voor mensen met kleine en grote handen.
De aambeeldsnoeischaar is de beste keus die je kunt maken; de hefboomtechniek zorgt voor krachtbesparing. Bij sommige (dure) snoeischaren is het mogelijk het mesblad te vervangen. Hoe beter het staal van het snijblad, des te minder snel is het mes onscherp. Een onscherp mes zorgt voor rafelige wonden aan takken. De alleskunner is het meest klassieke type snoeischaar dat er is. De schaar is geschikt voor normaal gebruik in de tuin en knipt o.a. zelfs blik en karton. Wie veel snoeiwerk heeft, kan beter een heel goede schaar kopen. Een rozenschaar is heel geschikt voor het snoeien van zacht hout: rozen en doornige struiken, bessen en sierstruiken.
Heggenschaar
In principe zijn er twee typen heggenscharen: de standaardheggenschaar en de heggenschaar met golfsnede. De standaardschaar is voorzien van verzinkte schaarbladen van gehard staal.
De bladen worden bijeengehouden met een spanschroef, waarmee de bladen ten opzichte van elkaar zijn in te stellen. De schaar kan zijn uitgevoerd met een aanslagbuffer.
De golfsnedeschaar bestaat ook uit geharde stalen bladen. De golfvorm van het mes zorgt voor het vasthouden van het snoeiafval. De golfsnedeschaar is het beste dat nu verkrijgbaar is.
Heggenschaar elektrisch
Elektrisch knippen van een heg verlicht dit karwei aanzienlijk. De scharen zijn er in verschillende snedenlengtes: 35, 40, 43, 70 centimeter. Let er bij aankoop op dat de schaar is uitgevoerd met een zo genoemde veiligheidsstop.
Deze scharen kunnen alleen worden aangezet als vingers aan beide handen de startknop en veiligheidsvergrendeling in werking zetten. Zodra een van beide wordt losgelaten, stopt de machine abrupt. Let titleijd goed op het elektriciteitssnoer: voor je het weet, knip je er doorheen. Wind het snoer met een paar slagen rond de schouder. Maak de snijmessen na gebruik goed schoon.
Takkenschaar
Met een takkenschaar worden takken tot ca vijf centimeter moeiteloos van bomen en struik geknipt.
Er zijn verschillende uitvoeringen van de takkenschaar: met hefboomtechniek en met tweezijdig snijdend mes. De lange grijpbuizen werken als een hefboom, zodat het knippen met een geringe krachtsinspanning gaat.
Boomzaag
De boomzaag heeft in principe grove tanden op het zaagblad. Er bestaan beugelzagen en boomzagen die op een steel worden gezet.
Beugelzagen zijn geschikt voor elk zaagkarwei in boom of aan struik voor zover je erbij kunt komen. De boomzaag op steel is geschikt om vanaf de grond hoger geplaatste takken uit een boom te zagen. In het algemeen is het zaagblad van een beugelzaag te vervangen door een nieuw blad.
Kettingzaag
Een elektrisch of motorisch aangedreven zaag. De ketting draait rond om een metalen blad met kettinggeleider. Handige machine om bomen mee te vellen of openhaardhout mee te verkleinen. Let op de beveiliging: die is er niet voor niets op aangebracht. Het is een levensgevaarlijk instrument. Houd kinderen op afstand en laat de machine nooit onbeheerd achter. Na gebruik de ketting en het aandrijfmechanisme titleijd reinigen. Beschermende kleding en gehoorbescherming zijn voorschrift.

grondbewerking en -verzetonderhoud gazon
onderhoud beplanting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in