Hopbeuk met gevleugelde zaden

0
636

Soms kan een wandeling aan het begin van de herfst verrassende confrontaties opleveren. Dertig tot veertig centimeter lange bruinkleurige slierten trokken mijn aandacht. Ze staken mooi af bij het geelgroene blad, waar de zon doorheen viel.

Hopbeuk groeit langzaam en wordt ongeveer tien meter hoog

Allereerst probeer je aan de hand van kenmerken van het blad na te gaan of er een lichtje bij je opgaat en of de naam van de boom spontaan te binnen schiet. Een haagbeuk misschien? Maar nee, die heeft geen zaden, die in slierten omlaag hangen. Zonder twijfel had ik te doen met een hopbeuk, een prachtige boom voor een middelgrote tuin en voor wie van eenvoud houdt.

De bladeren van de hopbeuk doen, op het eerste gezicht, sterk denken aan die van

Blad en vrouwelijke bloem in de zomer

de haagbeuk. Essentieel verschil tussen haag- en hopbeuk is, dat het blad van de haagbeuk veel meer nerven heeft en aan de voet hartvormig is. De bladen van de hopbeuk zijn veel scherper dubbel gezaagd en aan de voet eirond van vorm. De zaden van de haagbeuk zijn enkel en omgeven met omgebogen, kleine schutbladen. Die van de hopbeuk zijn omgeven met grote, vleugelvormige op hop lijkende schutbladen en hangen bovendien in lange trossen.

Ostrya carpinifolia behoort de Betulaceae. De boom heeft een beschutte plaats in de zon nodig om een goede vorm te ontwikkelen. Plant een hopbeuk in een voedzame, goed water doorlatende grond. Oorspronkelijk komt de boom uit Zuid-Europa en is inheems in Turkije. Daar bereikt de boom een hoogte van twintig meter of meer. In ons land wordt hij zelden hoger dan tien meter. Een prima boom dus, voor wie een niet al te grote tuin heeft. Het is geen boom die je neemt om z’n mooie bloemen. De boom heeft wel mooi blad, een mooie herfstkleur en opvallende zaden. De kroonvorm is breed kegelvormig. De stam is vrijwel glad en grijs. De hopbeuk heeft een gele herfstkleur en ook in die tijd zijn de fraaie slierten met zaden aanwezig. Het is een langzaam groeiende boom, die nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Alleen eventuele dode takken worden weggesnoeid.

 
O. carpinifolia heeft de zaden in lange slierten hangen Dichtbij zijn de vleugels, waarin de zaden zijn verstopt, goed te zien

Ostrya virginiana komt uit het oosten van de Verenigde Staten. Deze boom is hier zelden te koop. De schors van deze soort is bruin en het blad is iets langer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in