Geen enkele klimplant bloeit zo intensief als Clematis. En er zijn zoveel variëteiten dat er voor iedereen wel een kleurtje bij is. In het voorjaar staat het tuincentrum terecht afgeladen vol met deze schitterende klimplanten. Vooral de grootbloemige trekken meer aandacht dan de wat minder bekende andere soorten van Clematis.
Clematis ‘Nelly Moser’ is een sterke groeier en kan vele vierkante meters bedekken |
---|
Deze klimplant groeit op een humeuze grond en het liefst in de zon tegen een warme muur of schutting. Om Clematis te laten klimmen zijn gespannen draden of een klimplantenrek aan de muur nodig. Wie Clematis zonder gekunsteld klimtuig de hoogte in wil krijgen, moet hem eens in een boom, die in de volle zon staat, laten klimmen.
Snoeien
Clematis hoeft bijna niet te worden gesnoeid. In hoofdzaak wordt de plant geleid en als er een wirwar van stengels is ontstaan, wat uitgedund. Maar voordat de schaar erin gezet wordt, moet je wel weten wanneer je Clematis bloeit. De snoeiperiode is namelijk afhankelijk van de bloeitijd.
Grootbloemige Clematis is in te delen in twee groepen:
* Bloeiers in de voorzomer
Alle variëteiten die bloeien in de periode mei – juli, waarvan sommige nog nabloeien in augustus – september, worden half maart gesnoeid. Ze bloeien op ‘oud’ hout. Dit zijn ranken die het voorgaande jaar zijn gevormd. De snoei bestaat hooguit uit het verwijderen van dood hout, oud blad en – alleen als het echt nodig is – uit het openmaken van de struik door het wegsnoeien van ouder hout (ouder dan twee jaar). Na de snoei de klimplant nalopen op jonge scheuten, die nog niet aangebonden zijn.
* Bloeiers in de nazomer
Deze groep bloeit pas vanaf juli tot eind september. Clematis uit deze groep wordt principieel anders gesnoeid. Alle stengels worden afgeknipt tot op een hoogte van 80 – 100 cm boven de grond. Later in het voorjaar komen er nieuwe scheuten te voorschijn op het oude hout. Snoeien omstreeks half maart. Nazomerbloeiers bloeien op de jonge ranken. De jonge ranken moeten in het groeiseizoen regelmatig worden aangebonden. De groei van deze laatste groep is forser dan die van de voorzomerbloeiers.
De allerbeste
De meeste van de hieronder genoemde Clematis behoren tot het gangbare sortiment. Grootbloemige cultuurvariëteiten zijn ontstaan door kruisen en selecteren (hybridisatie). Er is gebruikgemaakt van soorten uit Oost-Azië zoals Clematis florida, Clematis lanuginosa, Clematis patens en de Europese Clematis viticella.
* Clematis ‘Madame Le Coultre’
Clematis hybr. ‘Madame Le Coultre’ bloeit met zuiver witte bloemen |
---|
Bloei in juni – september (nazomer bloeier) met acht zuiver witte bloemdekbladen. De meeldradenin het hart zijn groen – geel. Snoeien in maart.
* Clematis ‘Miss Bateman’
Bloei in juni – augustus met zijdeachtige, zuiver witte bloemdekbladen. Meeldraden zijn crème met donker paarse uiteinden. Snoeien in maart.
* Clematis ‘Nelly Moser’
Bloei in mei – juni (met nabloei in augustus – september) met acht mauveroze bloemdekbladen. Over de bloemdekbladen ligt een vale karmijnroze streep. Meeldraden purperrood. Goede groei en rijke bloei. Naarmate deze soort meer zon krijgt, verbleekt de streep op het dekblad sneller. Snoeien in maart.
* Clematis ‘Hagley Hybrid’
Clematis hybr. ‘Hagley Hybrid’ bloeit overvloedig |
---|
Bloei in juli – augustus met zes mauve – roze bloemdekbladen. Verbloeit naar lichtroze. Meeldraden purper, aan de voet wit. Matige groeier, die veel en lang bloemen geeft.
* Clematis hyb. ‘Lady Betty Balfour’
Bloei in augustus – oktober met puntige blauwpaarse bloemdekbladen. Meeldraden roomwit. Blad lichtgroen van kleur. Verlangt veel zon.
* Clematis hybr. ‘Multi Blue’
Clematis hybr. ‘Multi Blue’ heeft meer bloemdekbladen dan de andere cultuurvariëteiten |
---|
Bloei in juni – juli met veeltallige blauwpaarse bloemdekbladen. Een bijzonder bloeiende (nieuwe) soort. Meeldraden aan de voet wit, aan de top bleekgeel. Een goede groeier met een matige hoeveelheid bloemen. Snoeien half maart (voorzomerbloeier).
* Clematis hybr. ‘Etoile de Mallcorne’
Bloei in juni – augustus met purperblauwe bloemdekbladen. Over het bloemdekblad een purperrode streep. Meeldraden wit, aan de top purperbruin. Snoeien als nazomerbloeier.
* Clematis hybr. ‘Niobe’
Clematis ‘Niobe’ bloeit prachtig warm donkerrood |
---|
Bloei in juli – augustus, met zes donkerrode bloemdekbladen. De geelgroene meeldraden geven een mooi contrast met het warme rood, waardoor de bloem meer ‘sprekend’ is. Nazomerbloeier.
* Clematis hybr. ‘Ville de Lyon’
Bloei in juli – september met zes karmijnrode bloemdekbladen, die aan de top zijn afgerond. Meeldraden crèmekleurig wit. Een nazomerbloeier, die flink moet worden gesnoeid.
* Clematis hybr. ‘Vyvyan Pennell’
Bloei in mei – juni met zes tot acht lavendelblauwe bloemdekbladen. Meeldraden gelig. Een gevuldbloemige hybride.
* Clematis hybr. ‘Dr. ‘Ruppel’
Clematis hybr. ‘Dr. Ruppel’ lijkt veel op C. ‘Nelly Moser’, maar de kleur is intenser |
---|
Bloei in juni – juli met acht donker karmijnrode bloemdekbladen. Bloemdekblad met (weinig opvallende) karmijnrode streep. Meeldraden geel met bruinrood. Deze voorzomerbloeier moet licht worden gesnoeid.
* Clematis hybr. ‘The President’
Bloei in mei – september met zes tot acht opvallend grote, purperblauwe bloemdekbladen. De meeldraden zijn purperrood van kleur. Een matige groeier, die zeer rijk bloeit.
* Clematis hybr. ‘Jackmanii Superba’
Clematis hybr. ‘Jackmanii Superba’ is de bekendste Clematis |
---|
Bloei in juli – augustus met vier diep paarsblauwe, afgeronde bloemdekbladen. Meeldraden groengeel. Is wel de bekendste van alle Clematis. De plant moet in maart flink gesnoeid worden. C. ‘Jackmanii’ is meestal blauwer gekleurd en bloeit in juli – september.
Ziekten
Clematis heeft weinig last van ziekten. Een enkele keer komt een schimmelaantasting voor. Het ziektebeeld bestaat uit verwelken en in later stadium afsterven van de bladeren. De ziekte kan niet worden bestreden.
Slechts enkele cultuurvariëteiten worden soms aangetast door meeldauw (Erysiphe spec.). De aantasting gebeurt meestal in juli – augustus. Te bestrijden met Vital (ECOstyle) of Daconil 500 vloeibaar.
Bladluizen moeten vroeg in het voorjaar bestreden worden met Admire (Bayer) of Plantschoon (ECOstyle).
Voor Clematis zijn speciale voedingsstoffen te koop, o.a. het zogenoemde ‘Klimplanten bloeipakket’.