Vrouwenmantel, een plant voor iedereen

0
518

Vrouwenmantel is echt een plant om te hebben. Niet alleen het blad is van imponerende schoonheid ook de geelgroene waas die over de bloemen hangt mag er wezen. Het is een plant die wat je noemt karakter heeft. Ook al staat de plant niet in bloei, dan nog leveren de waaiervormige, fris groene bladeren een fantastische bijdrage in textuur aan de border.

Een schitterende compositie van ‘vrouwenmantel’ met Japanse esdoorn, klimop en schoenlappersplant

Er wordt weinig over vrouwenmantel geschreven, omdat het een probleemloze plant is: een plant voor iedereen.

Zolang vrouwenmantel maar vocht om z’n wortels heeft voelt deze zich thuis op vrijwel elke grond. Op de Hongaarse poesta’s en op almen in de Alpen komt vrouwenmantel van nature voor. Het natuurlijke verspreidingsgebied is groot. De bladeren van de wild levende soort zijn kleiner van omvang dan die van de gekweekte versie. Vrouwenmantel en leeuwenklauw zijn synoniemen voor een en dezelfde plant uit de familie van de Rosaceae: Alchemilla mollis.

Blikvanger

Alchemilla is goed te combineren met allerlei andere planten en struiken vanwege de neutrale bladkleur en textuur. Smalbladige planten, zoals Iris punila en siergrassen of juist grootbladige planten als schoenlappersplant, Kaukasische vergeet-mij-niet en dergelijke, contrasteren er goed mee.
Het is beslist geen plant die als solitair tot z’n recht komt; gebruik Alchemilla als vlak of in lijnvorm. Op de foto hiernaast is de toef met bloeiende vrouwenmantel een blikvanger in de tuin. Invoegen tussen andere planten in de border kan ook heel goed evenals als borderrand.

Zwevende regendruppels

Vrouwenmantel wordt 20 – 50 cm hoog. Worteluitlopers, boven- of ondergronds, zorgen na aanplant uiteindelijk voor een gesloten bodembedekking. De uitlopers en de volgroeide planten kunnen in najaar en voorjaar worden gescheurd of gedeeld.

Blad van vrouwenmantel met regendruppels

Van half mei tot half juni bloeit vrouwenmantel met bundels stervormige bloemen. Het is een sterke bloem in de de vaas. Het blad is bijzonder geschikt om te worden verwerkt in wat voor bloemenboeket ook.

Afgezien van de mooie vorm van het blad is de charme van vrouwenmantel groot als er dauw- of regendruppels op het blad liggen. De bijna kogelronde druppels lijken te zweven op het voor het oog vette blad. Het blad is bezet met fragiel dunne haren en die zorgen voor het fascinerende ‘zwevende’effect van de druppels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in