Maandelijks onderhoud: april

0
407

 
Weerkundig is april de overgangsmaand met winterse en zomerse trekjes. Vandaar het gezegde april doet wat het wil. De naam april is indirect afgeleid van aperire, dat openen of ontluiken betekent. Ook kan de naam slaan op Aphrodite, de Griekse godin van vruchtbaarheid, schoonheid en liefde. April wortdt ook wel grasmaand genoemd. Het vee verlaat in

Kruipende boterbloem

deze maand doorgaans de stallen en gaat weer naar de wei. Ook wordt april wel aangeduid als de paasmaand, oostermaand of eiermaand.
De gemiddelde temperatuur varieert normaliter van 7,5 graden in het Nederlandse noordwesten tot 8,5 in de zuidelijke helft van Nederland. De karakteristieke voorjaarsbuien met hagel, natte sneeuw en onweer duren meestal kort. Toch heeft april niet de minste regenuren: landelijk regent het gemiddeld 44 uur (augustus 32 uur). En de zon schijnt gemiddeld zo’n 161 uur. Dat is 39% van de tijd dat de zon kan schijnen. De kans op wat nachtvorst is er nog wel, maar met een beetje goede wil ziet de tuin er in april alweer bijzonder mooi uit. Dus goede redenen om weer regelmatig klussend een aantal uurtjes in de tuin door te brengen.

Tuin

Verwijder vanaf nu weer regelmatig het onkruid, maar wees echter niet al te drastisch met wieden, want zaailingen van vorig jaar kunnen nu ook al tevoorschijn komen. Let er dus wel op wat weg te halen. Onkruid tussen de bestrating weghalen gaat gemakkelijk met een onkruidkrabber, maar ook met een staalborstel met lange steel.

Controleer het gazon op lelijke plekken. Verwijder plekken met grof gras en zaai ze opnieuw in. Zijn er oneffenheden of zelfs kuilen ontstaan, dan kan dit door dressen worden

Rolgazon

verholpen. Dressen is niets anders dan goede en fijngemaakte tuingrond over het gazon uitspreiden. Dit egaal uitspreiden kan heel simpel met de achterkant van een hark. Zitten er kuilen, kuiltjes of lelijke plekken in het gazon, dan kan dat worden hersteld door ze opnieuw in te zaaien.
Mos in het gazon kan worden bestreden door te verticuteren. Verticuteren is ook een goede manier om oude en dode grasresten te verwijderen. Verticuteer nooit als het gazon te nat is, dan heeft het een tegenovergestelde uitwerking. Na het verticuteren kan opnieuw worden ingezaaid. Het gras kan nu ook weer regelmatig worden gemaaid. Steek de grasranden af en geef maandelijks weer wat mest voor een mooi gezond groen gazon.

Snijd enkele bananenschillen in stukjes en verwerkt ze door de grond

Rosa, roos

rond de stam van rozenstruiken. Het is een goedkope bemesting om ze rijk te laten bloeien. Het is ook een prima middel tegen bladluis. Geef rozenstruiken tot eind mei regelmatig wat extra mest.

Zomerbollen en knollen, zoals de prachtig bloeiende dahlia’s, gladiolen, anemonen en lelies kunnen weer in de volle grond worden gezet. Mooi staan ze als ze in groepjes in de border, tussen struiken of in de rotstuin worden geplant. Controleer de van het vorig jaar overgehouden zomerbollen eerst goed op schimmels of rotte plekken voor ze opnieuw te planten. Gooi aangetaste bollen zeer beslist weg.

Eenjarige en vaste planten kunnen in de volle grond op de plaats van bestemming worden gezaaid. Zaai ook eens wat kruiden, zoals anijs, venkel, peterselie, bonenkruid. Deze keukenkruiden zijn een plekje in de vasteplantenborder absoluut waard. Het ragfijne, tere blad en de mooie bloemschermen van anijs, venkel en dille steken prachtig af bij de andere planten. Ook diverse groentensoorten komen hiervoor in aanmerking. Denk aan het fraaie, groene loof van wortelen of het mooie roodgroene blad van de rode biet.

Snoeien

Heesters als de vlinderstruik en de hortensia die op eenjarig hout bloeien, mogen nu worden gesnoeid. Verwijder het dode hout uit heesters. Nu de jonge blaadjes verschijnen, is goed zichtbaar welke takken dood zijn.
Maak na iedere snoeibeurt het gereedschap altijd goed schoon en droog het goed af; vooral gereedschap met snijbladen. Inwrijven met een vette lap (olie of vet) houdt de bladen roestvrij en in goede conditie. Hebt u zieke delen gesnoeid, desinfecteer het gebruikte gereedschap dan voor u een andere plant snoeit of voor u het opbergt. Dompel het in vloeibaar desinfecteermiddel (sepciaal voor de tuin) en droog het goed af.
Zacht snoei-afval kan heel goed worden gecomposteerd, verhout afval niet. Dat verteert te langzaam, tenzij het vermalen is met een hakselaar. Composteer nooit ziek materiaal. Alhoewel bepaalde ziektekiemen de hitte in de composthoop niet zullen overleven, is er geen garantie, dat ze allemaal zijn vernietigd. Verbrand ziek afval of geef het mee als afval met de stadsreiniging.

Vijver
Langs de vijver bloeien nu de eerste bloemen van de gele dotter en is het

Moerasviooltje

weer tijd ook het onderhoud aan de vijver aan te pakken. Haal oude resten en dode bladeren van waterplanten uit de vijver. Dun de beplanting zo nodig nog wat uit. Door een vijverhandschoen, die tot aan de oksel reikt, te gebruiken kunt u uw hele arm in de vijver steken. Als u uw arm wilt drooghouden tenminste… Ideaal voor het knippen op afstand van planten in en om de vijver is de speciale vijverschaar op steel.
Vul zo nodig het aantal zuurstofplanten aan. Houd het waterpeil in de gaten en vul zo nodig water bij. Maerlkalk in de vijver helpt tegen algengroei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in