Corylus colurna, boomhazelaar

0
832

De boomhazelaar (Corylus colurna) is een matig hoge boom. In volwassen stadium niet hoger dan 12 tot 15 meter. De boom is geschikt voor een grote of middelgrote tuin. Daar waar de boom de ruimte heeft om uit te groeien, krijgt hij een vrijwel breed ronde kroon, die dicht bezet is met takken.

Boomhazelaar (Corylus colurna)

Vanaf het tweede jaar zijn de takken bedekt met een kurklaag. Voor vochthoudende zand- en leemgrond is dit een prima boom.

De boomhazelaar komt van nature voor in de oostelijke landen van de Middellandse Zee. De boom wordt ook wel Turkse hazelaar genoemd. Eind winter, begin voorjaar bloeit de boom met weinig opvallende, gele, mannelijke katjes. De vrouwelijke bloemen hebben een roodachtige kleur. De vruchten zijn klein en hebben sierlijk teruggebogen slippen. Typerend voor de boom is vooral de kurklaag op de stam en de takken.

De boomhazelaar behoort tot de grote orde van de Rosiflorae, waartoe ook de hazelnoot (Corylus avellana) (Corylaceae), els (Alnus) (Betulaceae), hopbeuk (Ostrya) (Carpinaceae), berk (Betula) (Betulaceae) en haagbeuk (Carpinus) (Carpinaceae) behoren.
Het blad van de boomhazelaar is 7 tot 12 centimeter lang en breed eirond van vorm.

Het blad van de boomhazelaar is breed eirond

De bladvoet is hartvormig, de nerven aan de onderzijde van het blad zijn licht behaard.

Snoeien

Een boomhazelaar moet in jonge toestand worden opgeleid. Zorgvuldig aanhouden van één harttak is de belangrijkste zorg. Concurrerende scheuten van de harttak moeten worden weggesnoeid. De scheuten op de stam worden verwijderd net zolang tot er een (kale) stam is gevormd van twee meter hoogte om een mooie, rechte stam te krijgen met een kroon. Volwassen bomen hebben geen snoei meer nodig. De wortelopslag bij de voet moet af en toe worden verwijderd. Een boomhazelaar verdraagt sterke snoei goed. Uitnemen van takken uit de kroon, bij de stam af, zorgt voor meer licht in de kroon. Een boomhazelaar heeft van nature een kroon, die dicht bezet is met takken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in