Januari
Januari nodigt meestal niet direct uit om buiten klusjes op te knappen. Toch zijn er wel al een paar karweitjes, die niet (veel langer) kunnen worden uitgesteld. Zo valt er
in januari wel wat te snoeien (maar pas op voor bloeden). En vogels kunnen (nog) wel wat voedselhulp gebruiken.
Februari
Ook in februari nodigt de temperatuur niet direct uit om buiten alweer wat klusjes op te knappen. Toch is er wel een aantal karweitjes, dat niet (veel langer) kan worden uitgesteld. Zo kunnen in februari vele nieuwe, groenblijvende en bladverliezende planten en bomen alweer de grond in.
Maart
De eerste echte tekenen dat de lente is aangebroken, worden langzaam maar zeker zichtbaar. De tuin komt weer tot leven. Een pril voorjaarszonnetje geeft bloeiende lentebollen natuurlijk wat extra glans. In maart gaat het weer kriebelen…
April
Weerkundig is april de overgangsmaand met winterse en zomerse trekjes. Vandaar het gezegde april doet wat het wil. De naam april is indirect afgeleid van aperire, dat
openen of ontluiken betekent. Ook kan de naam slaan op Aphrodite, de Griekse godin van vruchtbaarheid, schoonheid en liefde.
Mei
Mei is de bloeimaand en de laatste maand van de lente. De dagen worden langer, de temperatuur wordt aangenamer: de tuin komt weer volledig tot leven. Het frisse groen en mooi bloeiende planten lokken ons weer naar buiten.
Juni
Juni, ook wel zomermaand of weidemaand genoemd, is vernoemd naar de Romeinse
godin Juno. Nog andere namen voor juni zijn rozenmaand, braakmaand of onweersmaand. De gemiddelde temperatuur varieert normaliter vanaf om en nabij 17 graden aan zee tot en met 21 graden in het oosten en zuidoosten van het land.
Juli
Juli wordt ook hooimaand, medemaand (afkomstig van maaien), vennemaand (venne betekent weiland) of dondermaand genoemd, want door heel warm weer komen vaak zware onweersbuien voor.
Augustus
Met het weer kan het in augustus alle kanten op: ‘Begint augustus met regenvlagen, in de laatste dagen zal de regen ons weer plagen’ of ‘Is ’t warm en standvastig weer, brengt augustus de eerste peer’.
September
Hoewel de winter in september nog ver weg lijkt, moeten we met dit seizoen alweer rekening gaan houden. Gelukkig ook met een nieuwe lente, want het is weer bollen- en knollentijd. Om ze te kopen
en om sommige al te planten.
Oktober
Planten en verplanten van bladverliezende struiken kan pas als al het blad is afgevallen. Is het nog wat warm, wacht dan nog even. Het kost de plant minder energie als de temperatuur laag is en de plant volledig tot rust is gekomen. Ga nooit verplanten als het vriest!
November
Er is toch nog wel genoeg te doen. Van alles moet naar binnen of worden beschermd. Of er kan in november worden verplant. De vijver wordt misschien bestookt door afvallend blad.
December
De tuin moet de winter door. ’t Is echt niet interessant, wat er daarom gebeuren moet. Zuchtend zet u zich aan uw taak. Op weg naar een nieuwe lente! Aardewerkschalen en -potten en voorwerpen van hard plastic, zoals sproeigereedschap, dat water bevat, moeten bijtijds worden geleegd en gedroogd om eventuele vorstschade te vermijden.