Maandelijks onderhoud: november

0
580

 
Er is toch nog wel genoeg te doen. Van alles moet naar binnen of worden beschermd. Of kan worden verplant. De vijver wordt misschien bestookt door afvallend blad. Vogels kunnen we een handje door de winter helpen. En hoe is de vijver op weg naar een nieuwe lente op een eenvoudige manier ijsvrij te houden? Met wat oude tennisballen.
Gereedschap en andere tuinzaken komen in december aan de beurt.

Tuin

Haal afgevallen blad regelmatig van het gazon en uit de vijver. Laat afgevallen blad zoveel mogelijk tussen de planten liggen en dek er vorstgevoelige planten mee af. Het beschermt de plantenwortels van bijvoorbeeld rododendrons, azalea’s en hortensia’s tegen de vorst en het voorkomt onkruidgroei. Tussen de afgevallen bladeren overwinteren veel nuttige insecten. Allerlei vogels zullen graag in uw tuin komen om onder de bladeren naar insecten

Lantana camara
Bourbontje (kuipplant)

te speuren. Én het verteerde blad zorgt voor humus.
Wie van een supernette, aangeharkte tuin houdt, kan de dode stengels van vaste en eenjarige planten het beste net boven de grond afknippen. De afgeknipte stengels kunnen dan natuurlijk naar de composthoop.

De meeste kuipplanten moeten nu naar binnen. Geef ze een lichte, luchtige plaats in een temperatuur zo tussen de 5 en 8 graden Celsius. Maak de potten schoon voor de planten naar binnen gaan en controleer op slakken en ander ongedierte. Geef de planten wat water als de wortelkluit droog aanvoelt. Zo blijft de kluit in een betere conditie.

Struik- en leirozen kunnen met een mengels van tuingrond en goed verteerde stalmest worden aangeheuveld. Het aanheuvelen is niet alleen een bescherming tegen de vrieskou, maar voorziet de rozen ook van extra voeding, dat ze best kunnen gebruiken. Geef ze aan de voet een aardehoopje van ongeveer 10 centimeter.

November is een goede maand om de meeste bladverliezende bomen, rozen en hagen aan- te of te verplanten. De groei zal optimaal verder gaan. Probeer een zo groot mogelijk wortelgestel te behouden. Mulchen op de boomspiegel zal de hergroei bevorderen. Takken kunnen wat worden teruggesnoeid. De keuze in goed en sterk plantmateriaal is nu het grootst.

Luizen en slakken hebben een hekel aan de geur van knoflookplanten. Plant nu preventief bij planten, die hier gevoelig voor zijn, wat knoflookteentjes als bestrijdingsmiddel. Plant de teentjes niet dieper dan 5 centimeter met een onderlinge tussenruimte van 15

Oxalis deppei 'Iron Cross'
Oxalis

centimeter. De bol kan aan het einde van de volgende zomer worden gerooid voor gebruik in de keuken.

De hoogste tijd om de dahlia-, begonia– en cannabollen te rooien. Laat ze drogen, schud de aarde eraf en verwijder eventuele beschadigde delen. Als de zomerbollen en – knollen droog zijn, kunnen ze in kranten worden gewikkeld of in een kistje met turfmolm worden gelegd om vorstvrij te bewaren. De bollen van het geluksklavertje (Oxalis) kunnen met pot en al op een vorstvrije, koele plek worden gezet. Geef de bolletjes in het voorjaar wel wat verse aarde voor een nieuw bloeiseizoen. Hebt u uw voorjaarsbollen nog niet geplant? Snel dan, want – als het niet vriest – het kan nog.

Een prima tijd om heesters en struiken te vermeerderen door ze te stekken is het nu. Plaats de stekken op een plek, die tegen wind en felle zon is afgeschermd. Deze winterstekken worden tot de helft of tot tweederde in de grond gestoken. Stekken kunnen ook worden opgepot – twee of drie stuks per pot – en in een koude kas of serre overwinteren. Behandel de stekken direct na het snijden met groeistof en gebruik een luchtige, voedselarme stekgrond. Diverse Ribes-soorten, Forsythia (Chinees klokje), Buddleia davidii (vlinderstruik) en Philadelphus (boerenjasmijn) zijn daar uitermate geschikt voor. De stekken kunnen in het voorjaar op de plaats van bestemming worden gepoot.

Vijver

Verwijder zo vaak mogelijk afgevallen blad om te voorkomen dat ze naar de bodem zakken en gaan rotten. Afgevallen bladeren kunnen het best met een schepnet worden verwijderd.
Dun oud groen van vijverplanten uit of haal het zo nodig helemaal weg. Tropische waterplanten als de drijvende

Eichhornia crassipes
Waterhyacint

Pistia stratiotes (mosselplantje) en Eichhornia crassipes (waterhyacint) kunnen het beste in huis in een schaal water of klein aquarium overwinteren.
Schakel de vijverpomp in ondiepe vijvers uit en haal hem eruit, zodat het pompje niet kapot kan vriezen. Maak hem schoon en berg hem vorstvrij op. Ook moeten ondiepe vijvers ‘visloos’ worden gemaakt. Door strenge vorst zal al het water bevriezen en gaan vissen en planten dood. Vang de vissen er dus uit en doe ze in een aquarium met wat zuurstofplantjes. Zet het aquarium op een lichte en vorstvrije plaats, bijvoorbeeld in een schuur. Vergeet niet de vissen af en toe te voeren.
Laat de dode stengels van waterplanten staan, want die zorgen in bevroren vijverwater voor lucht- en gasuitwisseling. Dit is beter voor de in de vijver overwinterende vissen en andere vijverdieren, die zuurstof nodig hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in