Maandelijks onderhoud: december

0
483

 
De tuin moet de winter door. ’t Is echt niet interessant, wat er daarom gebeuren moet. Zuchtend zet u zich aan uw taak. Op weg naar een nieuwe lente!

Tuin

Aardewerkschalen en -potten en voorwerpen van hard plastic, zoals sproeigereedschap, dat water bevat, moeten bijtijds worden geleegd en gedroogd om eventuele vorstschade te vermijden. Maak potten en kuipen schoon en zet ze evenals emmers en gieters op hun kop.

Boomzaag

Sluit leidingen van buitenkranen af en laat ze leeglopen. Laat ook het water uit de tuinslang lopen en rol de slang bij voorkeur op een haspel op tegen knikken en scheuren. Controleer het tuingereedschap, zoals de onkruidsteker, het schepje en de snoeischaar, maak het schoon en smeer bewegende delen. Demonteer de grasmaaimachine, maak alle delen schoon en zet de messen in vaseline. Bewaar alles op een droge, vorstvrije plek.

Hang voor vogels vetbollen en slingers of netjes met pinda’s op. Niet te laag, zodat katten de vogels niet kunnen lastig vallen. Een appel wordt door vogels zeer op prijs gesteld en ook van een drinkbakje maken ze met genoegen gebruik. Merels zijn gek op rotte appels en roodborstjes op havermout.

Rododendrons wortelen oppervlakkig en zijn dus kwetsbaar. Geef de grond rond de struik een flinke deklaag van afgevallen blad. Hierdoor krijgt de vrieskou geen kans schade aan te richten. Geef de rodo�s eventueel als extra bescherming nog wat turfstrooisel.

Er zijn soorten die nu moeten worden gesnoeid, voordat in het vroege voorjaar de sapstroom weer op gang komt. Het zijn de zogenaamde bloeders. Voorbeelden hiervan zijn

'Acer japonicum' Aconitifolium

berk, esdoorn, druif, kiwi, moerbei en walnoot. Door te laat te snoeien loopt het sap langdurig uit de wonden. De boom kan daar ernstig onder lijden. Snoei ze daarom in december of begin januari, maar absoluut niet later.

Het afgevallen blad, dat in de border blijft liggen, gaat in de wintermaanden composteren. Van bladeren, takjes en andere dode materialen kan natuurlijk ook compost worden gemaakt. Door tuin- en keukenafval afwisselend op de composthoop te brengen, krijgt u een waardevolle humus, die weer ten goede komt aan de planten. Een houten raamwerk of een cilindervorm van gebogen gaas kan prima dienen om een composthoop op te zetten, maar eenvoudiger en handiger is een compostsilo.
Zorg voor een goede plaats, bij voorkeur in de halfschaduw. Maak afwisselende lagen van 25 centimeter, maak grove materialen kleiner en vermeng die met de rest. Een compostmaker zorgt voor een versneld en gezond composteringsproces. Het maken van compost kan trouwens het hele jaar door gebeuren.

Vijver

De vijver mag niet meer uitvoerig worden schoongemaakt: veel dieren zijn in winterrust en die worden door zo’n grote schoonmaak verstoord. Plaats voor het gaat vriezen een ijsvrijhouder, zpdat de hele vijver niet dichtvriest. Een ijsvrijhouder zorgt voor zuurstof en het ontsnappen van schadelijke gassen. Is de vijver toch dichtgevroren, giet dan warm water op het ijs om een wak te maken. Hak nooit een gat, hierdoor doodt u de vissen. Ook een bos stro of riet kan een bijdrage zijn voor luchtaanvoer. Een stuk piepschuim of een paar oude tennisballen in het water houden volledig dichtvriezen ook tegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in