In augustus was het aan het begin van de 20ste eeuw koud. In deze eeuw was de warmste augustusmaand die van 1997 met een gemiddelde temperatuur van 20,5 graden. De natste augustusdag in zeker honderd jaar was 3 augustus 1948 met 208 mm regen binnen één etmaal.
Dat het met het weer in augustus alle kanten op kan: ‘Begint augustus met regenvlagen, in de laatste dagen zal de regen ons weer plagen’ of ‘Is ’t warm en standvastig weer, brengt augustus de eerste peer’. Meestal is in deze maand de temperatuur aangenaam. Wel kunnen de nachten alweer wat kouder zijn en kan de temperatuur van vijverwater dalen.
Tuin
Blijf de borders onkruidvrij houden. Lelijke of kale plekken in de border kunnen worden opgevuld met nieuwe planten, bijvoorbeeld met mooie najaarsbloeiers als chrysanten, asters of siergrassen. Verwijder altijd de uitgebloeide bloemen om de nog aanwezige knoppen te stimuleren en zaadvorming tegen te gaan.
Al gevormde zaden kunnen natuurlijk worden verzameld en gedroogd voor volgend jaar. Vouw de gedroogde zaden in een stukje keukenpapier of doe ze in een envelopje en zet er de naam en het jaar op van het oogsten op. Bewaar ze op een droge plaats.
Hebt u geraniums en fuchsia’s als pot- of kuipplant,
neem dan eens wat stekjes. Gebruik mooie, krachtige kopstekken van ongeveer 10 cm groot. Verwijder de onderste bladeren en de bloemen en snij de stekjes aan de onderkant met een vlijmscherp mes net onder een bladknoop schuin af. Gebruik als stekgrond turfmolm vermengd met scherp zand in de verhouding 2 : 1 of potgrond vermengd met scherp zand in de verhouding 2 : 1. Rhizopon-stekpoeder bevordert de wortelvorming en gaat beschimmeling van de wond van de stek tegen. Het is kant en klaar in een tuincentrum te koop.
Vele bollen en knollen kunnen aan het einde van de maand alweer de grond in, zoals de herfsttijloos en de herfstkrokus, wilde cyclamen en ook lelies als de Indianenlelie (Camassia), kievietsbloem (Fritillaria imperialis) en de madonnalelie (Lilium cabdidum). Ze houden allemaal van goed doorlatende grond en een zonnig plekje. De wilde cyclamen hebben graag een luw plekje.
Snoeien
Er kan nog steeds aan zomersoei worden gedaan. Hierbij worden doorgaans alle nieuwe scheuten tot op 2 tot 5 cm teruggeknipt. Dit resulteert in sterke knoppen voor het komende seizoen. Laat bij leibomen de gesteltakken ongemoeid, maar kort de
zijscheuten wat in, zodat ze straks stevig en strak het najaar ingaan.
De meeste fruitbomen worden zoals gebruikelijk in de wintermaanden gesnoeid. Dit geldt in ieder geval voor appels en peren, maar de pruim en kers worden al in de zomer gesnoeid. Een voordeel van de zomersnoei is dat er minder kans is op het binnendringen van ziektekiemen in de snoeiwonden. Door het opensnoeien van (fruit)bomen in de zomer krijgen ook schimmelziektes als schurft minder kans en ontstaat een betere belichting van de vruchttakken en een betere kleuring van de vruchten.
Groenblijvers en buxus kunnen voor de laatste keer in dit seizoen in vorm worden gesnoeid.
Zacht snoeisel kan prima worden gecomposteerd, maar verhout materiaal verteert te langzaam, tenzij u een hakselaar hebt. Composteer of verhaksel nooit ziek materiaal. Hoewel bepaalde ziektekiemen de hitte van de composthoop niet overleven, is er geen zekerheid, dat ze allemaal worden gedood. Verbrand daarom ziek materiaal of geef het mee als afval en niet als gft.
Vijver
Aan de vijver is nog niet veel te doen. De vissen zullen zich nog te goed doen aan de vele insecten, die in en boven het water wemelen. De moeras- en waterplanten bereiken nu hun volle rijpheid en bereiden zich al een beetje voor op de komende winter. Dood blad, in en rond de vijver, kan natuurlijk wel worden weggehaald om ook het volgende voorjaar een uitbraak van algenbloei voor te zijn. Verwijder een teveel aan waterlelieblad. Dat zal net als het eendenkroos door z�n
schaduwwerking de overige vijverbeplanting te veel bedekken en verstikken. Controleer bovendien regelmatig op wieren en algen. Haal ze regelmatig uit de vijver.
Controleer de vissen op eventuele parasieten of andere aandoeningen. Nu kunnen ze nog goed worden behandeld. Komt de watertemperatuur onder de 10 °C, dan werken de meeste medicijnen niet meer. Een vaste datum voor het ‘winterklaar maken’ van de vissen is niet te geven. Na een warme augustusmaand kan dat nog even wachten. Is augustus een ‘vroege herfstmaand’ met watertemperaturen van 12 of 13 graden, dan moeten er wel al voorzieningen worden getroffen.
Als u van plan bent een vijver aan te leggen, dan zijn augustus en september uitstekende maanden om alvast het een en ander uit te stippelen. Een van de dingen, die de aanleg van een vijver meestal onnodig duur maken, is een slechte voorbereiding. Zo is het in het najaar bij de vijverspecialist al wat rustiger en zullen ze meer tijd hebben om met u mee te denken.
Begin niet meteen te graven, maar neem ruimschoots de tijd om tevoren na te denken over: waar komt de vijver, hoe diep moet-ie worden, waar komt het filter enz. En, voordat u aan een vijver begint, is het ook belangrijk te kiezen wat voor soort vijver u wilt. Wilt een vissenvijver of gewoon een natuurlijke vijver? Het antwoord daarop is de eerste stap naar een goede waterpartij.