Solanum jasminoides ‘Album’

0
452

De ene na de andere Solanum verschijnt in bloemisterij en tuincentrum. Dat is ook niet zo verwonderlijk, omdat er meer dan veertienhonderd soorten nachtschade over de wereld verspreid voorkomen.

Solanum jasminoides ‘Album’ is een gestage groeier

Sommige zijn groenblijvend, andere zijn bladverliezend. Aardappel en aubergine behoren ook tot de nachtschadeachtigen (Solanaceae).

Solanum jasminoides ‘Album’ is inheems in Brazilië en Paraquay. Daar groeit deze klimplant langs bosranden en in struikvegetaties. Vanwege het warme en vochtige klimaat is de plant daar groenblijvend. Hier is het een bladverliezende plant. Bladeren worden tot vijf centimeter lang. Met een beetje geluk en de juiste verzorging kan deze Solanum in het groeizeizoen tot een hoogte van vier meter klimmen. Een plaatsje in de halfschaduw en een ruime vochttoevoer zijn dan wel nodig. Plant Solanum in een ruime kuip of bak gevuld met humusrijke grond. Zorg dat de uitgroeiende klimmer voldoende steun kan vinden om z’n weg ‘ins Blaue hinein’ te vinden.

Gewone Solanum jasminoides bloeit met lichtblauwe bloemen. De variëteit ‘Album’ heeft spierwitte bloemen. Zoals bij alle Solanaceae zijn de bloemen typisch stervormig: vijf kroonbladen met in het midden het vruchtbeginsel en de lange meeldraden daarboven. In de herfst komen er veel kleine blauwe bessen aan de plant. Deze bevatten veel zaden.

Solanum overhouden

Deze klimplant kan niet buiten overwinteren. Jammer genoeg, omdat veel tuinbezitters het na één groei- en bloeiseizoen wel voor gezien houden. Wie de plant wil overhouden, moet hem daarom in een ruime kuip of bak planten. Aan het einde van de zomer knip je de plant tot op ongeveer één meter hoogte af. Tot aan het einde van de herfst kan de plant nog buiten worden gehouden en zullen er nog enkele nieuwe scheuten worden gevormd. Voor de eerste nachtvorst moet de plant naar binnen en kan daar overwinteren bij een temperatuur van 10 °C. Geef vanaf dat moment minder water en geen (opgeloste) voedingsstoffen meer. Eind februari mag de plant van nieuwe aarde worden voorzien. Om de plant aan de groei te brengen kan de temperatuur wat worden opgevoerd. Beslist noodzakelijk is het niet, maar een lichte voorsprong tot het moment dat de plant weer naar buiten mag, is mooi meegenomen. Solanum jasminoides en/of Solanum jasminoides ‘Album’ zal onafgebroken rijk bloeien bij wie hem goed verzorgt.

Nachtschadeachtigen

CestrumStreptosolenIochromaBrugmansiaIochroma
NachtschadeSolanum ‘Rantonettii’Solanum jaminoides ‘Album’Lampionplant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in