Hoornbloem, van akkeronkruid tot vaste plant

0
519

In april en mei zijn veel tuintjes gesierd met een pol hoornbloemen. Het kan haast niet missen. Zodra je een spitsbladige grijze pol met een menigte witte bloemen ziet, is dit meestal de geliefde hoornbloem. Geliefd, omdat het een plant met weinig problemen is, die heel rijk bloeit.

Cerastium arvense als bodembedekkende plant in een heemtuin

Langs karrensporen op het boerenland en op rivierduinen, maar niet op de landerijen, is op zandige grond het evenbeeld te bewonderen: de akkerhoornbloem. In sub-arctische gebieden en de Alpen is nog een familielid te zien, de Alpenhoornbloem.

Dat de akkerhoornbloem (Cerastium arvense) weinig meer wordt gezien op akkers of landerijen, heeft vooral te maken met de bemestingstoestand van de grond. Van oudsher werden weidegronden nauwelijks bemest en dan kwam de akkerhoornbloem in groten getale voor op voedselarme grond (oligotrofe grond). Tegenwoordig kijk je ervan op als je de hoornbloem in de natuur tegenkomt, maar zeldzaam is de plant gelukkig nog niet. In heemtuinen is de plant een aardige bodembedekker, al moet de woekerende plant daar wel in bedwang worden gehouden. Akkerhoornkruid groeit op schrale grond. Vandaar dat deze op voedselrijkere grond er wat anders uitziet. De bladen zijn niet grijs of grijsgroen, maar overwegend donkergroen.

De viltige hoornbloem (Cerastium tomentosum) wordt het meest gebruikt in de tuin. Het is een goed groeiende bodembedekkende plant. In een rotstuin of op een helling zal deze hoornbloem mooie pollen vormen met overhangend loof. De viltige hoornbloem is vooral geschikt voor een warme tot hete plaats in de zon. Heel geschikt als onderbeplanting in combinatie met andere planten die hitte verdragen, zoals papaver, reuzenui (Allium giganteum), korenbloem, Cichorei, vuurpijl, ballonklokje (Platycodon grandiflorum), wit askruid (Senecio cineraria) of lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides).

Cerastium tomentosum heeft zilvergrijs blad

Cerastium tomentosum behoudt zijn blad in de winter. De plant, die van oorsprong afkomstig is van Sicilië, kan tot tien centimeter hoog worden en uitgroeien tot pollen van anderhalve meter in het rond. In goede omstandigheden begint de bloei in april en eindigt aan het einde van de zomer. Laat de viltige hoornbloem lang vast staan, dan pas ontwikkelen zich de enorme pollen. Vermeerdering is eenvoudig door een stukje van de pol (met wortels) af te snijden. Cerastium arvense (akkerhoornbloem) leent zich niet voor een particuliere tuin. De plant woekert en bloeit minder rijk. Alleen Cerastium arvense ‘Compactum’ is niet woekerend, maar is niet vaak te koop. Cerastium biebersteinii is ook zo’n grove, woekerende groeier. Deze soort wordt van vijftien tot vijfentwintig centimeter hoog en groeit in de zon of halfschaduw op een droge grond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in