Opvallend witte kornoeljes

0
370

Er zijn heel veel soorten kornoelje. Witte kornoelje (Cornus alba) munt uit door zijn felgeel, rood of groen gekleurde stengels. Enkele variëteiten hebben bont blad in een combinatie van kopergeel of wit met groen. Witte kornoelje is een prima heester voor donkere plaatsen.

Cornus alba ‘Sibirica’ heeft bloedrode twijgen

Ze maken dat die onooglijke en kille plaatsen in de tuin sprekender worden en weer meedoen in het totaal van de tuin- en beplantingscompositie. Enkele variëteiten zijn mooi genoeg om als solitair te dienen, andere zijn meer geschikt om het kleurenpalet van vaste planten van een achtergrond te voorzien. Kornoeljes zijn belangrijk genoeg om stil te staan bij het rijke sortiment.

Ongetwijfeld is een van de mooiste kornoeljesolitairs van is Cornus kousa. Deze struik bloeit met grote, hagelwitte bloemen in mei – juni. Ook fraai is Cornus alternifolia. Deze tot vier meter hoge struik bloeit in dezelfde periode met witte bloemen. Het mooie is dat de struik een étagegewijze opbouw heeft. De twijgen zijn roodbruin gekleurd en steken mooi af bij het frisgroene blad. In de nazomer komen er dikke trossen met blauwzwarte bessen aan. Cornus mas is een voorjaarsbloeier. In februari en april is de struik overladen met gele bloemen. Een laag bij de grond groeiende kornoelje is Cornus canadensis. Van de bessen van deze bodembedekkende soort maken de Lappen vruchtengelei. Witte kornoelje groeit op verschillende grondsoorten: op vochtige, humusrijke grond, op lemige en kleigrond. Aan het eind van het voorjaar bloeit witte kornoelje met schermen witte bloemen gevolgd door schermen met witte of blauwwit berijpte, ronde bessen.

Snoeien

Wie zowel bloem als bes wil zien, moet de snoeicyclus daarop aanpassen. Normaal is dat witte kornoelje in het voorjaar voor het uitlopen van de knoppen bij de grond af wordt gesnoeid. De jaren daarna worden de scheuten telkens teruggezet tot op twee knoppen op het schot van het voorgaande jaar. Wie bloem en bes even belangrijk of belangrijker vindt, snoeit elk jaar een paar oudere scheuten weg: globaal een op de vier scheuten wegnemen.
Bij verwaarloosde struiken wordt een aantal oude stengels verwijderd en een aantal gehandhaafd. Het jaar daarop worden de dan nog aanwezige oude stengels weggesnoeid. Hierna de cyclus vervolgen door de scheuten van het voorgaande jaar in te korten tot op twee knoppen etc. Probeer altijd de struik jong te houden. Om de groei erin te houden is het raadzaam elk jaar een bescheiden hoeveelheid stalmest door de grond rond de struik te werken.

Witte kornoelje wordt tot drie meter hoog. De struiken wortelen ondiep, zodat een voedzame bovenlaag van de grond noodzakelijk is voor een gezonde struik. Liggende scheuten van de witte kornoelje wortelen heel makkelijk. Struiken kunnen op deze manier door iedereen worden vermenigvuldigd. Oude struiken kunnen op den duur beter vervangen worden door een jonge, gewortelde struik. Zodra een scheut wortels heeft, kan deze van de moederstruik of ‘moer’ worden losgeknipt.

Variëteit Hoogte (m) Bijzonderheden
‘Aurea’ 3 Met in winter purperrode twijgen. Bladen geel tot geelgroen.
‘Elegantissima’ 3 Twijgen in winter purperrood. Bladen groen met zilverwitte rand.
‘Gouchaultii’ 3 Twijgen in winter purperrood. Bij uitlopen is blad geel en roze, later geel gevlekt.
‘Kesselringii’ 2,5 Twijgen in winter purperrood tot purperzwart. Blad bij uitlopen purperbruin, later naar groen verkleurend.
‘Sibirica’ 2,5 Twijgen in winter koraalrood. Bladen groen, in de herfst rood verkleurend.
‘Sibirica Variegata’ 2,5 In winter met koraalrode twijgen. Groen blad met zilverwitte rand.
‘Spaethii’ 2 Met goudgele of goudgeel gevlekte bladen. Blad in voorjaar bronskleurig groen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here